Uncategorized

Voordelen van een creatieve hobby

Het hebben van een creatieve hobby vind ik niet alleen erg leuk, het heeft veel voordelen, zowel fysiek als mentaal. Enkelen zullen wellicht voor de hand liggen, terwijl andere voordelen je zullen verbazen.

Mentale voordelen

Een creatieve hobby heeft allereerst als voordeel dat het heerlijk ontspannend is. Je creëert een moment van plezier voor jezelf, om te doen wat jij leuk vindt. Daarnaast ben je positief bezig én zal je trots zijn op het resultaat dat je bereikt hebt.

Wanneer je creatief bezig bent, ben je aan het focussen op wat je doet. Er is dan geen ruimte voor andere gedachten. Ook zal dit de concentratie bevorderen en helpt deze te behouden.

Wanneer jij je creatieve skills verder gaat ontwikkelen, doordat jij je hobby steeds meer uitoefent, zal je ook meer voordelen gaan ontdekken. Het gevoel van plezier zal toenemen, maar ook zelfvoldoening en gevoel van trots zal groeien. Om daar nog maar even aan toe te voegen dat creativiteit meer creativiteit stimuleert.

Lichamelijke voordelen

Jij vraagt je nu vast af wat dit nu te maken heeft met je lichamelijke welzijn. Nou, ontzettend veel! Dit is wat minder voor de hand liggend, maar ik heb het zelf ondervonden en weet zeker dat jij dat ook kan.

Alhoewel een creatieve hobby op zichzelf als voordeel heeft dat dit je stress verlaagd, zullen bovenstaande voordelen ook stress verlagend werken. Je zal merken dat je minder last gaat hebben van stressklachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid en nekklachten. Dit laatste werkt natuurlijk niet als je een slechte houding aanneemt he?

Bonus: potentiële sociale voordelen van een creatieve hobby

Een creatieve hobby kan ook zeker sociale voordelen hebben. Voorwaarde is wel dat je hier voor open moet staan, het kan natuurlijk zijn dat je liever op jezelf je hobby uitvoert. Toch werkt een creatieve hobby vaak erg verbindend en is het een laagdrempelige manier om contact te maken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan contact op social media met mensen die je inspireren, maar ook zijn er leuke activiteiten buiten huis zoals een hobby event, urban sketching dagen of een van de vele workshop. PS. er zijn ook veel leuke online workshops voor de creatievelingen die liever op zichzelf zijn.

Geïnspireerd?

Dat is een lekkere lijst met voordelen van een creatieve hobby. Hopelijk ben je geïnspireerd om je hobby weer op te pakken óf er juist aan te beginnen. Ik vindt het altijd leuk als je dit deelt met mij op Instagram. Wie weet spreek ik je snel?

Dit vind jij vast ook leuk

[instagram-feed]